Copyright 2017 - De JeugdZaak

Preventie en prikken

 

Door Annemiek van Woudenberg op 9-11-2018

 

Vaste Prik?

Is  politieke druk tot verplichten van vaccinaties het laatste redmiddel waar argumenten niet meer gelden en het gesprek niet gevoerd wordt? Het gaat er steeds heter aan toe in het vaccinatiedebat.

 

Ik heb als jeugdarts duizenden kinderen gevaccineerd en doe dat nog steeds. Ouders van nu zijn erg veranderd. Ze hebben vaak heel veel vragen en twijfels of ze wel de juiste keuzen maken voor hun kinderen. Het gezag van artsen en het vertrouwen in overheidsinstanties die te goeder trouw waken over de gezondheid van hun kinderen is bepaald afgenomen. Mogelijk juist doordat we zo ontzettend veel meten en informeren en reguleren.

De vaccinatietwijfel gaat eigenlijk vaak meer over vertrouwen dan over argumenten. En vooral over serieus genomen worden als ouder, of je nu vóór of tegen die prik bent.

Dat laatste lijkt me erg belangrijk, meer dan ooit moeten we luisteren naar ouders en hun gezag erkennen. Want verreweg de meeste ouders zijn hebben vragen omdat ze het goed willen doen. En dat ouders het beste met hun kind voorhebben, dat is nou weer helemaal niet veranderd.