Copyright 2017 - De JeugdZaak

Digitaal gezond

 

Door Annemiek van Woudenberg op 31-8-2016

 

Het lijkt erop dat de jongere generatie weinig moeite heeft om altijd online te zijn. Zouden zij geen discrepantie ervaren tussen zichzelf in levenden lijve en zichzelf in hun online identiteit. Dat kan ik van mezelf niet bepaald zeggen: ik heb er moeite mee dat er ongevraagd een soort ICT alter ego van mij wordt gecreëerd. Privé en op het werk.

De digitale privé-Annemiek krijgt duidelijk gerichte en daarom meestal irritante reclames die ongevraagd oppoppen. En te blokkeren nepmails omdat er zogenaamd iets niet betaald is. Die boodschappen zijn gericht aan een Annemiek die ik niet ben.

Op het werk word ik geacht digitaal te laten zien, dat ik doe wat ik behoor te doen. De digitale werk -Annemiek, die de juiste tijdregistratie heeft gedaan, de afwezigheid assistent heeft aanstaan, de agenda heeft ingevuld en dan alle vinkjes heeft aangekruist in de dossiers zodat de gemeente of de inspectie of de visitatiecommissie gerustgesteld is. Maar wat weet iemand dan echt over hoe ik werk?

Ik ben van de generatie waarin de ICT ontwikkelingen ons gouden bergen voorspiegelden: alles sneller, handiger, overzichtelijker, leesbaarder en vooral transparanter. In dat sprookje gelooft denk ik niemand meer.

Tegelijk kan en wil ik natuurlijk helemaal niet meer zonder ICT toepassingen. (Groeps)appen bijvoorbeeld of routeplanners of digitaal betalen of facetimen met mijn zoon in Los Angeles. En nog veel meer.

Het blijft wennen dat er zo vaak ongevraagd iets van me wordt overgenomen. Zoals mijn eigen Tom Tom die mij vrolijk welkom heet in mijn eigen auto….onschuldig voorbeeld, maar er zit toch iets raars in.

Er zijn helaas minder onschuldige voorbeelden waarbij je digitale ego met je op de loop kan gaan. Dat gebeurt jongeren als ze in vertrouwen een naaktfoto sturen als uiting van verliefdheid. En als die toch gedeeld worden. Dan gaat hun online gecreëerde identiteit opeens wel een erg ongewenst leven leiden.

Voor jongeren, ouders en eigenlijk iedereen van nu is het een hele uitdaging om digitaal gezond te blijven. Zoveel voel ik aan dat het iets met autonomie en identiteit te maken heeft. Dat wie je bent in levende lijve en wie je digitaal bent met elkaar in de pas blijft lopen.

 

NIEUWAanbevolen!

De Family Factory schreef voor de week van de opvoeding over online opvoeden een prachtig boekje: het heet Onbeperkt Internet. Om digitaal gezond te blijven!